Maková bábovka

Fascinuje mě spojení mák a tvaroh, asi potřebuji doplnit vápník. Bábovka je ideální adept. A ta růže je naše letošní poslední. Krásná, že?

Receptů na bábovku existuje bezpočet a každý má cosi do sebe. Do svých dvaceti jsem žádnou bábovku nikdy nepekla a ani moc nejedla. Přišel osudový muž číslo jedna se svou láskou k bábovkám a moje první bábovka byla na světě. Napekla jsem hromadu bábovek, abych pak svoje vrcholné číslo předvedla druhému osudovému muži, mému manželovi.

Bábovka pro lepší pocit

Protože kdykoliv já dělám něco v kuchyni, prahnu po jídle s vyladěným nutričním i chuťovým složením. Moje bábovka nikdy nebude obyčejná. Moje bábovka je taková svá, stejně jako já. A při každém dalším pečení o maličko jiná. Nové a nové varianty mě prostě baví.

Maková bábovka

na 1 velkou formu

Suroviny:

  • 150 ml olivového nebo řepkového oleje
  • 170 g palmového nebo kokosového cukru (nebo panella)
  • 250 g tvarohu, nejlépe farmářského
  • 4 vejce slepic ze dvora
  • 200 g špaldové jemně mleté mouky
  • 100 g jáhlové mouky
  • 4 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
  • 2 lžíce nemletého máku

Postup:

Troubu předehřejte na 180 stupňů běžně, 160 horkovzduch. Formu dobře vymastěte máslem a vysypte krupicí. Mám formu po prababičce a k vymazání ještě raději používám sádlo, to zajistí, že se bábovka opravdu nidky nepřichytne. Novodobé formy sádlo nepotřebují.

Vezměte do ruky metličku nebo si připravte robota. Olej prošlehejte s cukrem/medem. Až se spolu spojí, zašlehejte tvaroh. Vznikne kompaktní hmota konzistence řekněme, omáčky.

Teď do toho po jednom zašlehávejte žloutky. Vždy jeden žloutek, zašlehat, další žloutek, zašlehat atd. Máte hotovou tekutou směs.

V samostatné míse smíchejte mouky s práškem do pečiva a mákem. Dobře promíchejte a načechrejte vidličkou. Máte hotovou sypkou směs.

Z bílků vyšlehejte sníh. Rychleji to půjde s chlazenými bílky.

Do tekuté směsi zamíchejte sypkou. Vzniká těsto. Do něj krouživými pohyby zapracujte tuhý sníh. Vznikne nadýchané těsto, co se dá do formy napůl vylít, napůl vyšprtnout špachtlí.

Pečte uprostřed vyhřáté trouby 35 až 40 minut. Upečenou nechejte vychládnout zhruba deset minut ve formě, pak vyklopte a nechte úplně zchládnout na mřížce.

Toužíte-li po zdravějším pocukrování, vyzkoušejte kokosovou moučku.

Mák pro doplnění vápníku

Mák je nejvýznamnějším rostlinným zdrojem vápníku (kolem 1300 mg na 100 g). Vězte, že 100 g máku obsahuje 20 g bílkovin, 43 g tuku, 23 g sacharidů (z toho vláknina 20 g), n-6 mastné kyseliny 27 g, hořčík 395 mg, fosfor 936 mg, draslík 832 mg, vápník 1357 mg, železo 8,8 g mg.

Prosím pěkně opium je obsaženo v celé makové rostlině KROMĚ SEMEN. Takže se nebojíme, že ano.

Nejznámější úlohou vápníku v těle je stavba a přestavba kostní hmoty. Ionty vápníku jsou nezbytné při srážení krve, přenosu vzruchů v nervových buňkách, kontrakci srdeční, hladké a kosterní svaloviny, propustnosti buněčných membrán. Vápenaté ionty ovlivňují výši krevního tlaku, spolupodílí se na regulace pH vnitřního prostředí a jsou nezbytné pro činnost řady enzymů.

Dalším významným rostlinným zdrojem vápníku je tmavě zelená zelenina, kterou – pro lepší vstřebatelnost vápníku – před konzumací blanšírujte. Ale to už je poněkud jiná kapitola.