Mandlové mléko a jablečná buchta

Upéct skvělou buchtu jen tak bez mléka a vajec se dá. Mandlové mléko a jablka jsou skvělý pár. Koukejte…

Přemýšlení o víkendovém pečení bez vajec a mléka mi dalo zabrat. Chtěla jsem buchtu takovou, aby to byla do ruky, aby se nedrolila, chutnala dětem i babičkám a dědečkům a abych s přípravou byla rychle hotova. A samozřejmě, abych si ji mohla dát i já a vyhověla přitom pravidlům mého půstu.

Když už mi došlo, jak to s buchtou vymyslím, byla nutná zásobovací koordinace. Samotné umíchání a pečení je pak už jen zábava na půl hoďky. Náhražky typu Vajahit mě nebaví, tak jsem vejce z buchty prostě vypustila. A ejhle, šlo to. Netvrdím, že to jde vždycky, ale v tomto případě ano. Výsledek je překvapivě vláčný a chutný.

Mandlové mléko

Na mandlové mléko v množství tak akorát do následující buchty nechte při pokojové teplotě dvě hodiny 40 g oloupaných a rozmixovaných mandlí nasáknout ve 350 ml vody. Pak vše znovu promixujte a rovnou takto použijte, nemusíte jej cedit.

Nebo koukněte na tento recept a vyrobte si podle něj mléko do zásoby.

Jablečná buchta

Suroviny:

  • 6 dl mouky (5 dl špaldové a 1 dl pohankové) – k měření použijte odměrku na tekutiny
  • 2 dl palmového cukru
  • 250 ml mandlového mléka (viz. instrukce výše)
  • 150 g másla (ideálně přepuštěného)
  • 2 vrchovaté lžičky bio prášku do pečiva
  • asi 500 g jablek nebo jiného ovoce dle chuti, případně mleté vlašské ořechy, chcete-li

Postup:

Jablíčka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo.

Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Plech vyložte pečícím papírem.

Mouku smíchejte s cukrem a máslem, které jste právě vytáhli z lednice. Vypracujte drobenku, kterou rozdělte. Větší část bude na těsto, druhá část (asi 12 polévkových lžic) na posýpku.

Do části na těsto důkladně zamíchejte prášek do pečiva a nakonec vlijte mandlové mléko – předtím, než jej začnete lít, promíchejte jej, aby se drobné částečky rozmixovaných mandlí v mléce rozvířily a pak mléko rychle nalijte k těstu. Dobře propracujte.

Těsto přemístěte na plech, povrch poklaďte strouhanými jablíčky (smíchanými s ořechy), ktera do těsta mírně zatlačte a vršek posypte schovanou drobenkou. Dejte péct do trouby na zhruba 35 minut.

Buchtu je lepší podávat až druhý den, pak teprve nasákne vlhkost, je vláčná a drží pěkně pohromadě.