Meruňkový džem s měsíčkem, fenyklem a badyánem

Ještě byste jej mohli stihnout. Někde jsou teď meruňky ve stádiu, kdy se na meruňkový džem hodí nejvíc. Klidně jen tak samotné, ale v následující kombinaci se budou přece jenom lépe vyjímat.

Měsíček lékařský stačí na zahradě vyset jednou. Když jej pak necháte na podzim vysemenit, máte o další úrodu postaráno. Šíří se jako plevel a přitom jej lze tak elegantně labužnicky využít.

Jeho květy jsou léčivé, obsahují karotenoidy, silici, saponiny, vitamin C a další látky. Při vnitřní aplikaci léčí játra a žaludek, také astma, kašel a bušení srdce. Umí upravit menstruaci, hojí vnější záněty, uklidňuje a působí antibioticky. Mast z něj se používá k hojení všech možných ran (zdroj Bylinky pro děti a maminky).

V kuchyni jej můžete použít na ozdobu jídel, především těch sladkých. Hodí se také do džbánu s vodou k pití. Dříve, než jej tam ponoříte, opláchněte květ pod tekoucí vodou, ať vyženete broučky. Použít okvětní lístky můžete také jako FALEŠNÝ ŠAFRÁN.

Spousta důvodů proč mít měsíček v kuchyni. Vyrábím z něj každý rok mast, co u nás doma hojí kdejaké rány. Ale dneska, na konci meruňkové sezóny, si řekneme o džemu. Když měsíček spojíte s meruňkami, fenyklovými semínky a badyánem, povýší najednou obyčejný džem na božskou substanci. V zimě s ní pak můžete ohromovat na palačinkové párty

Meruňkový džem s měsíčkem, fenyklem a badyánem

na množství asi 2 litrů džemu

Suroviny:

  • 2,5 kg hodně zralých a vypeckovaných meruněk
  • 500 g bio želírovacího cukru (zkuste jablečný pektin)
  • 100 g přírodního třtinového cukru
  • špetka soli
  • okvětní lístky ze 2 velkých květů měsíčku lékařského
  • půl lžičky semínek fenyklu
  • 3 hvězdičky badyánu
  • pár kapek vodky nebo slivovice

Postup:

Meruňky nakrájejte na kousky a společně se všemi surovinami dejte vařit do hrnce na plotnu. Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte, až se meruňky pěkně rozvaří a bude se vám líbit konzistence. U mě to trvalo asi 40 minut.

Plňte horké do sterilních sklenic (stačí před plněním naplnit vroucí vodou a nechat chvíli stát, pak nechat oschnout víčko i sklenici), nahoru džemu i do víčka kápněte pár kapek alkoholu pro dezinfekci a zavíčkujte. Nezapomeňte očistit případné kapky džemu okolo uzávěru, ať víčko těsní. Postavte dnem nahoru a nechte vychladnout. Hotovo.