Bezlepkové, vláčné a vůbec první, které jsem kdy pekla. Cupcakes jsem neměla ráda, až jednou…
… jsem jeden ochutnala. Asi tušíte, že nebyl jen tak obyčejný. Byl z rýžové mouky s jahodovým džemem, hutnou krémovou čepicí, zdobený malinami a byl.. čistý. Rozumějte CHUŤOVĚ ČISTÝ (předpokládám, že ta další čistota se bere samo sebou).
Žádné náhražky ani vynucené dodatky, prostě čistý. Nula zářivých potravinářských barev, žádná potahovací hmota, cukru tak akorát a korpus vyladěný do detailu. Toho dne jsem se rozhodla, že takový kousek chci umět i ve své kuchyni.
A tak jsem se inspirovala u Future Sailors a vyladila vlastní recept. Nedbaje desítek zaručeně nejlepších cupcake receptů na netu a nedbaje štíhlé linie, protože upřímně, mascarpone s máslem je tučný mazec umocněný přítomností mouky (jakékoliv) a sladidla. Pekelná kombinace. Jenže nemáte-li zrovna žádný zdravotní problém či omezení a řídíte-li se heslem všeho s mírou, pak vám jeden takový kousek nemůže uškodit. Pakliže nebudete tohle spásat každičký den. A to je zkouška!
Pevné vůle samozřejmě 🙂
Mohla jsem si třeba místo živočišných produktů pohrát s kešu pastou, ale v tomto případě mi to nějak nesedí. A klidně vám tu napíšu, že rozumně zdravě je celý tenhle cupcake naprosto v pořádku.
Rýže s mandlemi místo bílé pšenice je bezlepková varianta, ale klidně si zkuste i VERZI S LEPKEM s moukou špaldovou nebo například ječnou.
Mrkev v těstě zaručuje VLÁČNOST, která není pro cupcakes typická. Ostatně právě pro suchý základ originálního amerického cupcake došlo na bohaté krémové čepice. Takže v našem případě není toho krému potřeba zase tolik, když už máme vláčný základ.
Tento kousek jsem sestavila speciálně pro Dobré ráno ČT2, kde šlo o šafránové recepty. Proto ten šafrán v krému. Ano, lze to i bez něj. Vanilkový krém sám o sobě je taky pecka. Ovšem musím vám říct, že …
… ŠAFRÁN
je luxusní záležitost s uhrančivou oranžovou barvou v suchém stavu
co po rozmočení v teplé tekutině přechází do sytě žluté. Šafrán jsou blizny crocus sativus a v kuchyni nefunguje zdaleka jen jako barvivo.
Šafrán je údajně bohatý na vitamín B12.
Ájurvéda
chuť šafránu klasifikuje jako hořkou, sladkou a pálivou. Pro tělo je chladivý.
Oživuje metabolismus, vyživuje slezinu a játra a snižuje horkost Pitty.
Janča a Zentrich v herbáři uvádí, že šafrán lze použít na zažívání a močové cesty a dokonce je prý součástí švédských kapek. Tudíž je to záležitost veskrze zajímavá co do barvy, účinků i chuti.
Ptáte-li se, z čeho je ten ŠEDOZELENÝ krémový čepeček na cupcakes, pak vězte, že z konopného proteinu. Rostlinné bílkoviny v buchtě. No teda!
Suroviny na 9 kousků:
- 100 g rýžové mouky (nebo 50 g mandlové a 50 g rýžové)
- 100 g jemně strouhané mrkve
- 100 ml olivového oleje
- 90 g třtinového cukru
- 2 vejce
- sůl
- špetka šafránových blizen
- krém: mascarpone pokojové teploty, máslo pokojové teploty, vanilkový cukr
- zdobení: ovoce a citrónová či pomerančová kůra
Postup:
Připravte si formu (na muffiny) a do ní košíčky. Troubu předehřejte na 180 stupňů (160 horkovzduch).
Šafrán promněte mezi prsty a namočte do dvou lžic teplé vody.
V míse metlou vyšlehejte cukr s olejem. Přidejte žloutky. Prošlehejte. Vezměte stěrku, vmíchejte mouku. Pak vmíchejte mrkev.
Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu. Sníh krouživě zapracujte do těsta.
Plňte košíčky centimetr pod okraj. Pečte zhruba 15 minut a pak nechejte zcela vychladnout.
Do mascarpone o pokojové teploty zašlehejte vanilkový cukr (množství dle zvážení) a máslo pokojové teploty (po plátcích, ať si můžete hustotu regulovat). Zdobícím sáčkem tvořte krémové čepičky na cupcakes.
Dozdobte strouhanou citrónovou nebo pomerančovou kůrou (chemicky neošetřené jsou žádoucí) a případně i čerstvým ovocem.