Vánoční klasiku nepeču a když se chci sladce pobavit, „peču“ cukroví na poslední chvíli… čokoládové košíčky a švestkové kuličky s mákem. Jsou brilantní… v chuti i ve složení.
Cukroví bez cukru jaksi postrádá základní význam toho slova, ale my mu to odpustíme, že jo. Pojďme si ale říct, že cukr ve vědomé výživě prostě není potřeba. Všichni víme, že způsobuje závislost podobnou té alkoholové a taky to, že stojí za rozvojem mnoha civilizačních neduhů… a proto jej máme v jídelníčku nadmíru chacha… ono jakmile začnete blíže zkoumat praktiky cukrátkových korporátů, smích rychle začne přecházet. Teď ale zpět k (ne)cukroví.
Nejsem zastáncem radikálních diet či výživových směrů, mám ráda svobodu a volnost (ve všem). A taky vím, že dosáhnete-li určité čistoty vnímání a také čistoty, co se těla a orgánů týče, začnete cítit (mimo jiné) jemné signály vašeho těla… co chce a co nechce. Ty signály vás pak vedou naprosto jasně. Nejdříve po cukru prahnete, pak překročíte linii závislosti a přeslazené sladkosti vám přestanou chutnat.
Prošlapala jsem si tuto cestu sama a teď předávám ty impulzy k vědomější výživě vám. Dneska tedy ve formě následujícího (ne)cukroví. Udělejte si jej kdykoliv, kdy dostanete chuť se sladce pohladit. Sladká je totiž konejšivá jako mámina náruč, životadárná a melodická jako zpěvákův hlas… výňatek z Vtipných kaší.
Cukroví na poslední chvíli
A teď už pojďte na recepty. Jsou jednoduché a rychlé. Do půl hodinky máte výsledek na stole. Ani žádné velké vážení surovin se nekoná. Začnete s málem, umícháte dle chuti a postupně můžete přidávat… a věřím, že budete.
Čokoládové košíčky
Suroviny i postup zároveň:
Nachystejte si papírové košíčky.
Ve vodní lázni rozpusťte 200 g kvalitní čokolády (ideál 99% nebo použijte kakaovou hmotu). Přidejte dvě vrchovaté lžíce kokosového oleje.
Kdo se cítí na sladší notu, přidá trochu javorového sirupu.
Rozpuštěnou čokoládu nalijte do košíčků, posypte loupaným konopným semínkem a do každého košíčku vmáčkněte jednu mrazem sušenou malinu.
Dejte ztuhnout do chladu.
Švestkové kuličky s mákem
Suroviny a postup zároveň:
Sušené švestky (nesířené a ničím neošetřené) předem namočte do vody aspoň na půl dne.
Namočené švestky slijte a dejte do mixéru. Přidejte mletý mák – na dva hrnky švestek jsem dala půl hrnku mletého máku. Přisypte trochu mandlové mouky, špetičku soli a půl lžičky perníkového koření.
Dobře rozmixujte do konzistence hmoty, ze které koulejte kuličky – ano lepí se, ale nemělo by se lepit moc, případně přidejte mandlové mouky. Kuličky vyválejte v mandlové mouce nebo v konopném semínku. Hotovo.
Skvěle funguje i kombinace SUŠENÉ MERUŇKY – MÁK – VANILKOVÝ EXTRAKT.