Měla jsem nutkání naložit švestky do likéru. Výsledkem jsou impozantní opilé švestky. Ideální, snadné a efektní cukroví nebo taky jedlý dárek. Jestli jej tedy vydržíte hned nesníst.
V receptu likér můžete nahradit rumem, v tom není problém. Stejně tak můžete vyrobit VERZI PRO DĚTI máčením švestek v jablečném moštu (nejraději z Hostětína). Abych dostála slušnosti, pro recept na sušené švestky mi byl inspirací letošní vánoční Apetit.
Opilé švestky s mandlí a čokoládou
Suroviny na 40 kousků:
- 40 sušených švestek (ideálně nesířených)
- 40 celých mandlí (ideálně loupaných)
- pro dospělé: 200 ml libovolného likéru nebo rumu
- pro děti: 200 ml jablečného moštu
- 150 g 70% čokolády
- nebo pro nižší glykemický index 140 g kakaové hmoty plus 10 g kakaového másla, případně trocha javorového sirupu
- po malé hrstce dýňových semínek a ořechů (vlašské nebo lískové)
Postup:
Sušené švestky důkladně opláchněte. Švestky rozložte do misky a zalijte likérem – hodí se mělká mísa o větším průměru, všechny švestky by měly být ponořené. Nechte aspoň dvě hodiny nasáknout, ideálně půl dne a nebo klidně přes noc. To pak budou švestky echt opilé.
Máčíte-li švestky půl dne nebo přes noc, namočte na stejnou dobu do studené vody i mandle. Tím je aktivujete a učiníte lepé stravitelnými.
Čokoládu nebo kakaovou hmotu s máslem rozpusťte nad parou.
Semínka a ořechy rozmixujte najemno.
Nasáknuté švestky slijte přes cedník, lehce zmáčkněte a otřete kuchyňskou utěrkou, aby z nich likér nekapal.
Pak jednu švestku po druhé plňte mandlí, máčejte v rozpuštěné čokoládě a obalujte v rozmixovaných semínkách a oříšcích. Část švestek můžete nechat jen tak v čokoládě – ty jsou chuťově výraznější.
Strčte na chvíli do lednice ztuhnout a ochutnejte. Skladujte v chladu.