Když vím, že ráno nebude moc prostoru na tanec kolem sporáku, chystám základ snídaně už večer. Pečená kaše je favorit efektní vzhledem i chutí. Navíc se hodí pro více jedlíků, což z něj dělá ideálního adepta na snídani pro velkou rodinu a mlsnou návštěvu.
Tím, že celý pekáč nachystáte dopředu večer před snídaní si ušetříte práci ráno. Jeho hlavní kouzlo však ocení také vaše tělo.
Tato kaše krásně demonstruje, jak v praxi aplikovat výživová doporučení, která (mimo jiné) probíráme v Kruhu vědomé výživy.
Namočením učiníte vločky, ořechy a semínka stravitelnějšími. V oříšcích a semínkách se probudí dřímající energie, kterou pak vy můžete dosytosti načerpat.
Na ten můj pečený pekáč kaše na obrázku jsem spotřebovala černý rybíz z mrazáku. Použít však můžete jakékoliv dostupné ovoce, včetně toho čerstvého. Stejně tak zábavné je experimentovat s kořením… skořice, kardamom, hřebíček, badyán, kurkuma, špetička pepře… ti všichni v různých kombinacích kaši dodají pokaždé trošku jiný šmrnc.
Pečená kaše
Suroviny na pekáč 15×25 cm:
- 1 a 1/2 hrnku mraženého ovoce (nebo adekvátní množství čerstvého)
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka (živočišné pro Váta dóšu/rostlinné pro Kapha a Pitta dóšu)
- 1/2 lžičky jedlé sody
- velká špetka mleté skořice
- velká špetka mletého kardamomu
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- pár špetek soli (růžová himálajská)
- 1 hrnek vloček (ovesné, pohankové, jáhlové,..)
- 1/2 hrnku rozinek
- 2 hrsti vlašských ořechů (preferuje Váta dóša) nebo mandlových lupínků (preferuje Kapha typ)
- 1 hrnek směsi slunečnicových a dýňových semínek
- 3 lžíce javorového sirupu
- 1 hrnek neslazeného rostlinného nápoje nebo vody
Postup:
Na dno pečící formy rozložte ovoce, mražené nebo čerstvé.
V míse metličkou promíchejte vejce, hrnek mléka, jedlou sodu, mletou skořici, mletý kardamom, strouhaný muškátový oříšek, pár špetek soli, hrnek vloček a rozinyk. Směs nalijte na ovoce, zakryjte a dejte do chladu uležet.
Zvlášť v jiné míse smíchejte vlašáky, směs slunečnicových a dýňových semínek, javorový sirup a hrnek rostlinného nápoje nebo vody. Ráno ořechy i s tekutinou rozprostřete na směs ve formě a zapékejte ve vyhřáté troubě na 180 st. C cca 30 min.
- Jaký jste dóša typ?
- Jaké potraviny a kdy jsou pro váš typ vhodné?
- Co potřebuje vaše tělo na podzim a co na jaře?
- Čím se udržovat v rovnováze a jak mít pořád dost energie?