K pečené zelenině, do tortil, na grilovaný sýr nebo ke steaku. Úplně běžné pesto, ve kterém jedna kouzelná přísada udělá divy.
Asi jste už o smrkových výhoncích slyšeli. Co do blahodárných účinků, hodí se vyrobit z nich sirup. Co se kulinárního zážitku týče, vřele doporučuji použít je do následujícího pesta. V tomto případě to budete mít 2v1 – kulinární i pro tělo blahodárně výživné účinky zaručeny.
V kombinaci s bazalkou lehce trpká chuť smrkových výhonků úplně zanikne a věřte tomu, že na pestu si pochutnají i ti nejzarytější odpůrci rostlinné stravy… když jim pesto naservírujete k jejich oblíbenému steaku.
Sezóna smrkových výhonků je krátká, ale v lese vždy najdete smrčky schované více ve stínu, kde výhonky raší později. Jaké výhonky sbírat, je v článku tady.
Pesto ze smrkových výhonků
- 3 hrsti čerstvé bazalky
- 2 vrchovaté lžíce čerstvých smrkových výhonků
- hrstka restovaných mandlových lupínků nebo piniových oříšků
- 2 stroužky česneku
- sůl (růžová himálajská)
- extra panenský olivový olej
Postup:
Všechny suroviny společně důkladně rozmixujte. Chuť dolaďte dle libosti a podávejte kdekoliv, kde byste použili klasické pesto – na fotce jsem podávala k pečenému květáku.