Triviální a efektní. Ideální do rodinného šrumce na začátku školního roku, protože i tehdy se můžou slavit narozeniny. S dozvuky letního ovoce, bezlepkové a patřičně uzeměné tvarohem.
Asi bych vám teď rovnou nejraději vysypala ten recept a pak alou zase žít. Ono to ticho na blogu není ani tak o mé lenosti jako o přesunu aktivit. Z virtuálu do reálu. Na sezení u počítače jaksi nezbývá čas a řeknu vám proč. Protože jsem si to vysnila. A tak se to tedy děje.
Místo netu mě lze sem tam vídat na obrazovce, na workshopech a úplně nejvíc na individuálních konzultacích nebo přímo u plotny, když si spolu dáváme do nosu 🙂
Jak na dort
Uvedené množství je tak akorát na čtyři kokotky o průměru 10 cm a výšce 5 cm – upečete čtyři malé korpusy co dohromady dají dva roztomilé dortíky. Nemáte-li kokotky, v klidu použijte klasika formu – čím větší průměr, tím nižší dortík.
Pohankový dortík s tvarohovým krémem
Suroviny:
- 70 g sladidla (dala jsem 30 g panely a 40 g javorového sirupu)
- 70 g olivového oleje nebo lépe rozpuštěného přepuštěného másla
- trocha horké vody
- asi 100 ml mléka (kravské nebo rostlinné)
- 1 vejce
- 50 g strouhaného kokosu
- 60 g pohankové hladké mouky
- špetka soli
- lžička kypřícího prášku
- volitelně lžíce jemně mletých semínek (dýně, len, slunečnice)
- volitelně dvě lžíce prášku z nepraženého kakaa
- krém: /cca 250 g farmářský tvaroh a smetana, případně javorový sirup
- kvalitní džem
Postup:
Troubu předehřejte na 170 stupňů horkovzdušně či 180 obyč.
V jedné míse smíchejte sladidlo s olejem či máslem a vodou, metličkou prošlehejte.
Přilijte mléko, prošlehejte. Přidejte vejce, prošlehejte.
Ve druhé míse vidličkou načechrejte kokos s pohankovou moukou, solí a kypřícím práškem. Můžete přidat mletá semínka a kakaový prášek.
Do tekuté části nasypte sypkou směs a promíchejte.
Nalijte do vymazané a vysypané (dala jsem máslo, pohanková krupice) formy. Pečte cca 20 minut.
Na krém smíchejte ideálně farmářský tvaroh s javorovým sirupem a trochou smetany.
Snažte se dosáhnout konzistence k namazání.
Hotové korpusy nechte vychladnout. Spodní korpus potřete džemem, přiklopte vrchním korpusem a celé potřete tvarohovým krémem. Pak ozdobte.
Dort se v lednici do druhého dne krásně rozleží.