Jeden recept z archivu. Na blogu měl velký úspěch a mám zprávy, že někteří podle něj pečou dodnes. Pochází z dob, kdy jsem měla jen jedno dítě, vlastní rubriku v Apetitu a cukr v jídelníčku nijak neřešila. Dneska bych cukr vyměnila za panelu a zkrouhla na poloviční množství. Publikuji v původním znění s původními fotkami, ale s ájurvédským vhledem vhodnosti pro jednotlivé dóši.
Polentu mám ráda především jako vláčnou kaši. Vyladila jsem si ji pro recept s křupavou slaninou a ovíněnou kořenovou zeleninou, co se mi nepovedl vyfotit. Použít ji nasladko jinak, než na kaši, mě samotnou nenapadlo.
Hledala jsem inspiraci ke článku a u Nigelly Lawson našla recept na citrónový koláč s polentou. Původní recept prošel mojí úpravou (jak jinak, že ano) a upřímně jsem vůbec nečekala, že bych z trouby po chvíli mohla vytáhnout takový trhák.
Mandlový koláč s polentou je vláčný, uvnitř lehce křupavý a těžce citrónově návykový.
Až jej budete servírovat, odolejte naléhavým prosbám o recept a pošlete zájemce ke mně na blog. Já vám za to slíbím, že až příště přijdu na další takovou senzaci, podělím se o ni zase tady. Platí?
Podávala jsem jej jednou zdobený kandovaným zázvorem a podruhé byl se srdíčky k Valentýnu. Tatínek byl potěšen a koláč pak skoro celý snědla odpolední Pilná návštěva.
Pitta dóša kukuřici nesnese
Kukuřice v těle zahřívá, a proto se hodí nejvíce pro Kapha dóšu, která potřebuje tím zahřátím rozhýbat trávení. Naopak pro už i tak dost horkou Pittu je kukuřice nevhodná. Nedělá dobře ani Vátě, kterou zase vysušuje.
A jestli nevíte, která dóša a tedy konstituce vlastně jste a jaké další suroviny jsou pro vás vhodné, pak vřele doporučuji projít si on-line kurz Energetika Tvého těla – objev, co Ti ne-sedí a nebo se připojit k nám do Kruhu vědomé výživy.
Polentový koláč s mandlemi
na dortovou otvírací formu o průměru 23 cm
Suroviny:
- 200 g rozpuštěného másla
- 150 g cukru krupice
- 160 – 180 g mletých mandlí
- 100 g polenty (instantní a jemná) – můžete nahradit i kukuřičnou moukou
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 3 vejce
- 1 citron
- moučkový cukr
Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia (horkovzdušně 160), formu vytřete máslem a vysypte krupičkou.
Cukr vyšlehejte s máslem, pak přidávejte postupně vejce po vejci a vždy pečlivě prošlehejte, aby se vejce spojilo s hmotou.
V samostatné míse smíchejte mandle, polentu, prášek do pečiva a kůru nastrouhanou z citronu. Sypkou směs postupně zapracujte do tekuté.
Těsto nalijte do formy a dejte do trouby. Horkovzdušně mi pečení trvá asi 20 minut – upečený koláč poznáte tak, že zapíchnutá špejle vyjde z těsta suchá.
Mezitím vymačkejte šťávu z citronu a smíchejte ji s moučkovým cukrem v množství dle chuti – vznikne sirup.
Hotový koláč vytáhněte z trouby a nechte ve formě. Propíchejte špejlí hojně povrch koláče a nechte chvíli chladnout. Pak lžičkou nanášejte na povrch citronový sirup tak, aby se do koláče vsákl a koláč nechte až do úplného vychladnutí ve formě.
Pak formu otevřete, koláč nazdobte dle libosti a podávejte.