Upečte dýni, hodně dýně a udělejte z ní tento famózní dip. Pomazánka z dýně rovná se oranžová pusa, oranžová na triku a všude kolem, ale garantuju vám, že litovat nebudete.
Ta pomazánka vznikla vlastně náhodou, když mi zbyla pečená dýně a já přemýšlela, co s ní. Následující recept je jen jednou z možných variant. Suroviny nemám přesně odměřené a ani to není třeba, ochutit pomazánku intuitivně zvládnete.
Každopádně tak jako tak budete potřebovat dobrou hořčici. Tu si dopředu kupte nebo lépe vyrobte třeba podle mého prastarého receptu na domácí hořčici.
Pak v receptu figuruje ještě jedna vychytávka – mořská sůl ochucená citronem. Mám ji z reckyeshop.cz a ve spojení s dýní tvoří famózní chuťovou kombinaci. Není nezbytná a v pohodě místo ní použijte sůl, kterou máte k dispozici.
Pomazánka z dýně
Suroviny i postup zároveň:
Pečenou dýni dejte do mixéru společně s trochou olivového oleje, trochou hořčice a doplňte sýrem – já použila kešu „sýr“ jakožto vegan variantu, lze použít cottage nebo žervé. Lehce osolte a důkladně rozmixujte.
Během mixování bude směs hodně hustá, přidávejte po částech olej a můžete zjemnit i trochou vody nebo smetany. Postupně ochutnávejte a přidávejte víc toho či onoho podle chuti.
Vločkami citrónové soli jsem posypala pomazánku až na závěr před podáváním.