Jednoduché suroviny, triviální příprava a tolik chuti, že vás hned první olíznutí vystřelí do lahodných výšin. Nekecám.
Na pomazánku ze sušených rajčat jsem přišla rychlou „náhodou“. Takovou, kterou mám ze všeho nejraději. V kuchyni a v životě vůbec. Zbývá nějaká minuta do odjezdu, rychlý pohled do lednice, příval inspirace a pak svižná desetiminutovka. V hlavní roli vtipný tupperware sekáček, co jej však příště nahradím raději mixérem.
Důkladný mix a je hotovo. Sváča pro dcerku místo odhlášeného oběda, aby netrpěla hladem, neboť domů se nepojede hned. Možná to vypadá trošku jako pesto, ale v tomto případě není třeba tolik oleje. Množství surovin si vylaďte dle uvážení, experimentujte a bavte se.
Suroviny i postup v jednom:
Vezměte sušená rajčata naložená v oleji a vidličkou je naházejte do mixéru (stačí nádoba z příslušenství k ponornému mixéru). Jestli vám ukápne sem tam trocha oleje, ok. Ale víc oleje tam nepotřebujeme.
Na suché pánvi orestujte piniová a slunečnicová semena. Přidejte stroužek, dva rozmačkaného česneku a opravdu jen chvilililinku orestujte. Pak to vše šup k rajčatům do mixéru. K tomu sůl a čerstvý kopr (nebo jiná bylinka). Krátká mixáž a je hotovo. Konzistenci pomazánky případně dolaďte trochou oleje.
Podávala jsem v chlebánku s vejcem vařeným natvrdo a snítkou kopru. Snědlo se na posezení, tedy na postání. Mám pro vás ještě druhý svačinový tip, ten je ještě jednodušší.
Kešu máslo
Na myšlenku kešu másla mě přivedl stejnojmenný produkt, který jsem zkoukla v regále. Složení: lehce orestované kešu v množství 170 g za tuším 99 Kč. Už si nepamatuji výrobce a předem se omlouvám, jestli mu následným propočtem trošku zúžím klientelu.
Sejné množství kešu másla doma vyrobím za zhruba 53 Kč. Dobře, mám kešu z gastro balení. Z toho maloobchodního se dostanete na nějakých 80 Kč (včetně energie). Ty rozdíly jsou propastné a to mě na těch propočtech baví nejvíc. Mít doma deset kilo kešu může být ráj pro moly, ale když si takové balení rozdělí několik rodin, začíná to být více zajímavé. Mrkněte na kešu ořechy i další všemožné oříšky a semínka v tomto obchůdku (ano, tohle je reklama :-).
Následující jakožemáslo lze vyrobit z kdejakých oříšků. Vyzkoušené mám loupané a restované mandle nebo kešu a lákají mě ještě oříšky lískové. Výsledná substance je neuvěřitelně žravá a neuvěřitelně skvěle se hodí na chvíle, kdy máte na NĚCO chuť.
Suroviny a postup v jednom:
Na suché pánvi orestujte kešu ořechy. Přemístěte je do přídavné nádoby ponorného mixéru, přidejte špetku soli a mixujte a mixujte. Občas zastavte a obsah ze stěn nádoby lžičkou seškrábněte dolů. Mixujte až do chvíle, kdy se hmota spojí v jemný a hutný krém. Hotovo. Přemístěte do uzavíratelné nádoby a dejte do lednice.
Chuť obou pomazánek je velmi sytá, výrazná a hutná. Perfektně se proto hodí pro podzim a zimu, kdy dodá energii a tělu prospěje. Kešu „máslo“ se výborně hodí k mlsání lžičkou jen tak.