Quiche s květákem a sýrem

Poslední dva týdny ujíždím na květáku. Jeden z mnoha receptů přináším sem i vám. A ukážu vám na něm, jak lze ladit jídlo k vyživení své jedinečnosti.

Recept ideální pro všechny neexistuje.

Jsme přece jedineční a potřebujeme jedinečný přístup. Existuje ale typologie, která vaši jedinečnost krásně popíše a pak existuje možnost, že se napojíte na své tělo tak, že budete cítit svoji podstatu i to, co vás zrovna v tento okamžik nejvíce vyživuje.

V rámci typologie pracuji s ájurvédou. Krásně totiž popisuje funkci jednotlivých energií v těle a tak tedy i naši konstituci co do fyzické i psychické stránky.

K tomto receptu si například Váta navíc umixuje chimmichurri z jakýchkoliv zelených natí, Pitta mixuje to stejné za použití čerstvého koriandru a Kapha posype koláč s trochou chilli.

Jídlo je energie a vy si ji ladíte tak, aby pasovala a vyvažovala vaši energii. Celá věda tkví v tom, že máte informace o své podstatě a o tom, co vám konkrétně vyhovuje a co ne. Toť celé… jen ty informace mít, že 🙂

Chceš vědět víc? Přidej se k nám do skupiny Vědomá výživa těla i duše.

Quiche s květákem a sýrem

Quiche s květákem a sýrem

Na formu o průměru 22 cm

Suroviny:

Těsto:

  • 80 g mletého sezamového semínka
  • 180 g jemně mleté špaldové mouky
  • lžička soli
  • 50 ml řepkového oleje plus troška na vytření formy
  • 100 ml studené vody
  • volitelně dvě lžičky černého kmínu (černucha)

Náplň:

  • růžičky z 1 menšího květáku
  • 3 vejce
  • 300 ml rostlinného „mléka“ (rýžové/mandlové/ovesné/oříškové například toto)
  • sůl
  • nasekané bylinky (já použila estragon)
  • 200 g strouhaného tvrdého sýra (já použila goudu, lze i grana padano)

Postup:

Ze surovin na těsto vypracujte hmotu podobnou plastelíně (sezam jde dobře pomlít na kafemlýnku). Zabalte do fólie a nechte odležet v lednici.

Mezitím omyjte květákové růžičky a nechte je napařit do změknutí (můžete i blanšírovat).

V misce rozkvedlejte vejce se solí a „mlékem“. Přidejte nasekané bylinky, sůl a promíchejte.

Vytáhněte těsto z lednice. Troubu předehřejte na 170 stupňů Celsia.

Formu na koláč vytřete olejem a těsto rozválejte – pokud vám to půjde – nebo jej po částech rukou tvarujte do placiček a ty naplácejte prsty na dno a boky formy. Těstem prostě vystelete formu.

Na těsto rozprostřete napařený květák a na něj vylijte vaječnou směs. Nahoru rozsypte sýr a dejte do trouby zapéct.

Hotový je koláč ve chvíli, kdy náplň zpevní. Trvá to kolem 20-30 minut.