Krasotinka, co vypadá možná složitě a přitom jsem ji zvládla srolovat i ve chvíli, kdy mi fyzicky nebylo úplně dobře. Černý rybíz z mrazáku a v létě s čerstvými bobulemi ve složení dle libosti. Efektní a perfektní.
Roládu jsem motala, když jsem se sama motala. S proraženým čelem po pádu ze schodů a s bolestmi hlavy, ze kterých se po výživném týdnu cest do hlubin mysli a samotného bytí vyklubala „jenom“ pohmožděná krční páteř. Pojďme tedy na počest téhle mé zkoušky a především báječného posunu mysli, na který jsem vlastně čekala, pojmenovat tuhle roládu VÍTĚZNOU ?
Roláda zvládnutá levou zadní
Osobně jsem roládám dost dlouho vzdorovala. Jakmile někde zaznělo slovo roláda, vyskočila mi v puse mazlavá chuť těžkého máslového krému z dob srpu a kladiva, kterou nezachránila ani rolička nadýchaného ořechového piškotu. A ne a ne tu představu překonat. Jenže pak jsem to jednou zkusila.
Díky Iloně Chovancové a její Hravé kuchařce jsem úspěšně srolovala svoji první roládu. O té knížce pěkně píše Hanka Michopulu tady.
Nejdříve jsem se držela původního předpisu, ale hned po prvním pokusu už mohla naskočit kreativa a s ní jedna moje verze. Aktuální, i když je zrovna pořádná zima. Rybíz ze zahrady rodičů totiž cpu v létě do mrazáku po malých sáččích, abych z něj v zimě dělala teplé vitamínové nápoje.. a taky roládu.
Tuhle zrovna s tvarohem, ovšem neskonale VLÁČNĚJŠÍ a tučnější se dá udělat s mascarpone. A když do toho tvarohu či mascarpone přimícháte kousíček kysané smetany.. hmm roláda jako nebe na zemi.
Pro vátu i pittu
Taková roláda je dezert laděný zejména pro metabolické spalovače, aktivní osoby s větrem v zádech, dle ájurvédy typ váta (co do náplně hlavně) a také pro ohněm hořící pitty (co do těsta). Když pak budete potřebovat krotit onu vátu v sobě, vyměňte ječmen třeba za pšenici špaldu a rozhodně jděte do verze s kysanou smetanou. Ke krocení ohně v sobě pak vynechte cokoliv kysaného, ale zase ponechte ječmen, lískáče vyměňte za mletý kokos a slaďte třtinovým cukrem jako takovým.
A komu ta zaklínadla nic neříkají, nezoufá a prostě si roládu uválí DLE AKTUÁLNÍ CHUTI. To je konec konců ten nejsměrodatnější hlas.
Černý rybíz : roláda s tvarohem
Suroviny na těsto:
- 3 vejce
- 60 g panely a 60 g javorového sirupu nebo 120 g třtinového cukru
- 60 g jemně mletých lískových oříšků nebo jemně strouhaného kokosu
- špetka soli
- 60 g ječné celozrnné mouky nebo jemné špaldové celozrnné mouky
Suroviny na náplň:
- 3 vejce
- 60 g panely a 60 g javorového sirupu nebo 120 g třtinového cukru
- 60 g jemně mletých lískových oříšků nebo jemně strouhaného kokosu
- špetka soli
- 60 g ječné celozrnné mouky nebo jemné špaldové celozrnné mouky
Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Připravte plech o velikosti zhruba 25×35 (o centimetr, dva, může být větší) a vyložte jej pečícím papírem.
Oddělte bílky od žloutků.
V míce vyšlehejte žloutky s cukrem (nebo panelou a javorovým sirupem) do napěněné konzistence – hmota lehce zesvětlá.
Postupně po malých dávkách přidávejte mouku a mleté lískové oříšky a promíchávejte.
V další míste vyšlehejte dotuha bílky se špetkou soli. Sníh pak po částech lehce krouživými pohyby za pomoci stěrky zamíchejte do vyšlehaných žloutků s cukrem, moukou a oříšky.
Těsto bez otálení vlijte na pečící papír, uhlaďte stěrkou a dejte péct do trouby na 12 minut.
Po 12 minutách vytáhněte a vyzkoušejte – zmáčkněte těsto prstem a pokud se otlak rychle ztrácí, je dopečeno. Pokud stopa zůstává, pečte ještě další 2 minuty.
Během pečení rozprostřete na linku mokrou utěrku a pak ještě papír na pečení velký, jako je plech.
Hotový piškot vytáhněte z trouby a s papírem přeneste na mokrou utěrku. Na upečený piškot položte přichystaný papír na pečení a vše pečlivě pomalu rolujte dohromady. Nechte takto smotané minutku a pak rozbalte. Znovu srolujte už jen samotný piškot a nechte jej takto vychladnout.
Přichystejte náplň: tvaroh smíchejte s mlékem a kůrou z citronu, oslaďte a přidejte rybízové kuličky. Pokud používáte mražené ovoce, vytáhněte jej z mrazáku na linku během pečení piškotu. Je žádoucí nechat je povolit jen chvilku.
Vychladlý piškot opatrně rozbalte. Na 3/4 plochy natřete náplň a nenatírejte ji úplně do krajů. Opatrně smotejte – nevadí, když roláda maličko praskne, na chuti to nic nemění.
Stáhněte (jemně!) potravinářskou fólií a umístěte na pár hodin do lednice – dvě jsou minimum, ideál přes noc. Když dáte roládu před samotným podáváním na půl hodiny do mrazáku, budou se vám plátky lépe krájet, ale zase více studí.