Ředkvičky v zimě nejsou úplně sezónní zelenina, ale jestli se u vás objeví a nebo zrovna jsou v sezóně, dokupte brokolici a pak choi a umíchejte si tento famózní salát.
Tohle je snová chuťová kombinace. Sofistikovaná chuť a sametově křupavá struktura. Salát jako takový je – co se konstitucí podle ájurvédy týče – vhodný spíše pro Kapha dóšu, ale tím, že do něj umícháte zálivku z něj uděláte fajn jídlo i pro Váta dóšu. Brokolice navíc projde blanšírováním, což ji činí lépe stravitelnou pro všechny.
Salát z brokolice, pak choi a ředkviček
Suroviny i postup:
Růžičky jedné brokolice spařte ve vroucí vodě, chvíli blanšírujte tak, aby povolily. Brokolici vyjměte, ochlaďte pod studenou vodou, osušte a nechte stranou.
1 pak choi zelíčko nakrájejte na jemné proužky.
Ředkvičky (asi 6 kousků) nakrájejte na tenká kolečka.
V misce na zálivku promíchejte 4 lžíce mandlového másla, 4 lžíce sezamového oleje, lžičku javorového sirupu, kůru z 1 bio citronu a šťávu z něj v množství dle chuti.
Přidejte růžovou himálajskou sůl, prolisovaný stroužek česneku a jemně nasekaný čerstvý zázvor. Zeleninu promíchejte se zálivkou a ihned podávejte.
Budete-li podávat později, smíchejte zálivku s připravenou zeleninou až těsně před podáváním.