Slaný chlebíček je skvělou svačinou, snídaní naslano nebo doplňkem k obědové polévce. A taky ideálním adeptem na brunch.
Recept vznikl z muffinů, na které jsem měla rozpis na starém blogu U Věrušky v kuchyni. Rozpis jsem oprášila, inovovala a ejhle, luxusní slaný chlebíček je na světě.
Slaný chlebíček a pesto
Dá se jíst jen tak nebo se salátem a naprosto luxusní je potřený chimmichurri – na jaře doporučuji použít jedlé plevele. Upekla jsem jej pro děti, když tu byla velká banda a nebudu lhát – ne všem chutnalo. Děti bývají často konzervativní a nové chutě odmítají. Je však vždy znát, zda jsou v rodině vedeny k ochutnávání a poznávání chutí nebo naopak. A že díky těm mým třem ratolestem s odstupem deseti let mezi nimi máme kontakt se širokým vzorkem dětské populace 🙂
Tak si teď můžete otestovat, jak to máte vy doma. Ale hlavně si pojďte ten chlebíček upéct.
Slaný chlebíček s pórkem a kozím sýrem
na 1 chlebíčkovou formu
Suroviny:
- 40 g pórku nakrájeného na tenké nudličky
- 200 g čerstvého sýra (žervé, cottage, skvělou chuť dává sýr kozí)
- 250 g mouky (pro bezlepkovou variantu: ovesnou nebo pohankovou, jinak lze i špaldovou nebo jejich mix)
- 3 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene
- 125 ml mléka (lze rostlinné, hodí se mandlové)
- 80 ml panenského olivového oleje
- 2 vejce slepic ze dvora
- sůl
- volitelně: sezam na posypání, 40 g nasekaných vlašských ořechů a 40 g sušených brusinek nebo rozinek
Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
Prošlehejte vejce s mlékem a olejem.
Přidejte sýr a osolte.
V míse promíchejte mouky s práškem do pečiva a do tekutiny vmíchejte sýrovou směs. Přimíchejte oříšky, pórek a brusinky nebo rozinky.
Formu vyložte pečícím papírem nebo ji vymastěte a vysypte krupicí a těsto nalijte do formy. Vršek můžete posypat sezamem nebo nasekanými oříšky.
Pečte asi 30 minut.