Špaldová mouka a velikonoční beránek si velmi dobře rozumí. Podle tohoto receptu nemáte co zkazit a dokonce můžete i bezlepkově manévrovat a použít mouku pohankovou, chcete-li.
Po pravdě, recept vychází z mého oblíbeného receptu na olejovou bábovku. Formu na beránka mám úplně maličkatou, takže jsem zbývající těsto umístila do kokotek. Úplně nejdůležitější na celém receptu je zachovat postup a velmi dobře vymazat a vysypat formu.
Upečený beránek je krásně vláčný a vydrží úplně stejně vláčný klidně dva dny. Jenže to stejně nebudete mít možnost zjistit, protože jej sníte dříve. Nevěříte? No tak schválně…
Špaldová mouka a velikonoční beránek
Suroviny na 1 formu:
- 50 g rozpuštěného másla
- 50 g panenského oleje (já olivový)
- 80 g panely
- 2 vejce
- 150 g hladké špaldové mouky (nebo hladké pohankové)
- špaldová krupice (nebo pohanková) na vysypání formy
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 ml mléka (rostlinné může být)
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžička karobového prášku (nebo kakaa)
- špetka soli
Postup:
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Kouskem másla dobře vytřete formu a krupicí ji vysypte. Dejte si záležet, ze špatně vymazané a vysypané formy se beránek těžko bez újmy vyklopí.
Máslo, olej a panelu vymíchejte metličkou do hladka.
Pak po jednom přidávejte žloutky dokonale spojte.
Přilijte mléko a prošlehejte.
Bílky vyšlehejte se špetičkou soli do tuhého sněhu.
Mouku vsypte přes síto do jiné mísy, promíchejte s práškem do pečiva a směs přisypávejte k máslu s olejem. Dobře promíchejte – nejdříve metličkou, a poté vezměte na pomoc stěrku.
Na tmavou část smíchejte karob nebo kakao s vanilkovým extraktem a přidejte trochu těsta, promíchejte.
Do vymazané a vysypané formy nalijte světlé těsto, pak tmavé. Pečte podle velikosti formy – 40 – 50 minut.