TerapieChutí: lokální, levné a lahodné snídaně

Tyto snídaně se připravují téměř samy. Spousta tipů na jednom místě. A taky medaile pro všechny bytosti, které s klidem a pevnou vírou prochází obdobím víru kolem covid-19. Fermentované kaše na dva způsoby pro podporu breberek ve střevě a tím naší imunity. Vývar, vejce s divokou zelení, kváskové lívance. Dva konkrétní recepty hned tu k vyzkoušení.

KVASOVÉ LÍVANCE


Den předem ráno smíchejte lžíci kvasu z lednice se 3 lžícemi čerstvé mouky a trochou vody, nechte na lince přes noc. Máte – li kvas stále v pohotovosti na lince, pak jej potřebujete 3 vrchovaté lžíce. Ty pak večer před onou snídaní smíchejte se 2 hrnky mléka (živočišné/rostlinné), 1 hrnkem pohankové mouky, 1 hrnkem špaldové jemně mleté mouky, 1 lžíci slunečnicového oleje, 1 lžící javorového sirupu, pár špetkami soli, špetkou mletého nového koření a pár špetkami mleté skořice.

Promíchejte těsto, zakryjte a nechte v chladu odpočinout do rána. Ráno zkontrolujte konzistenci, chce to něco jako hustou kaši, případně nařeďte mlékem a na rozpálené pánvi opékejte lívance jako obvykle. Podávala jsem s rozinkovou omáčkou… recept přímo ve videu.

PEČENÁ KAŠE


Na dno pečící formy o rozměru 15×25 cm rozložte ovoce, mražené nebo čerstvé – já 1 a 1/2 hrnku mraženého rybízu. V míse smíchejte 2 vejce, 1 hrnek mléka (živočišné/rostlinné), 1/2 lžičky jedlé sody, mletou skořici, mletý kardamom, strouhaný muškátový oříšek, pár špetek soli, 1 hrnek vloček (ovesné, pohankové, jáhlové,..) a 1/2 hrnku rozinek.

Směs nalijte na ovoce, zakryjte a dejte do chladu uležet – klidně přes noc. Nastartuje se fermentace a obiloviny budou stravitelnější.

Zvlášť v jiné míse smíchejte 2 hrsti vlašáků, 1 hrnek směsi slunečnicových a dýňových semínek, 3 lžíce javor sirupu a 1 hrnek mléka nebo vody. Ořechy a semena tak aktivujete. Ráno ořechy i s tekutinou rozprostřete na směs ve formě a zapékejte ve vyhřáté troubě na 180 st. C cca 30 min.