Provensálský jablečný koláč je takovou luxusnější podobu české žemlovky. Luxusnější co do surovin a současně také co do tělu prospěšných živin.
Žádné rohlíky se nekonají.
Tian de pommes je skutečně jen vzdálená příbuzná naší žemlovky. O jablka tu jde především a pak také o mandle a mléko se smetanou. Klidně si kupte mandlovou mouku, ovšem máte-li dobrý mixér na ořechy, pomelete si mandle čerstvě sami. Místo živočišného mléka a smetany jsem vyzkoušela i rostlinné alternativy. Recept funguje tak jako tak, takže si jej přizpůsobte svým potřebám a vůbec se toho nebojte.
Koláč je velmi rychle namíchaný, o to delší je však jeho pobyt v troubě. Chutná fajn horký, ale úplně nejlepší mi přišel druhý den. Ideál v teple na chalupě, za deště, u kamen při pohledu do ohně,…
Suroviny:
- asi 6 jablek velkých jako ženská pěst
- 80 g másla (nebo lépe přepuštěného másla)
- 100 ml studeného mléka (kravské nebo mandlové)
- 200 ml smetany ke šlehání (nebo mandlová smetana)
- 3 vejce
- 100 g jemně mletých mandlí
- špetka soli
- volitelně 3 lžíce cukru tmavého třtinového
Postup:
Jablka rozkrájejte na tenké měsíčky. Na hlubší pánvi rozpalte máslo a na něm krátce (max. 5 minut) orestujte jablka. Odstavte.
Vymastěte formu na koláč (vnitřní průměr 24-28 cm) máslem a zapněte troubu na 200 stupňů, horkovzduch 180.
V míse smíchejte mléko a smetanu. Přidejte vejce a prošlehejte metličkou. Přidejte mandle, špetku soli a případně cukr. Stěrkou promíchejte a do směsi vyklopte jablka z pánve. Lehce promíchejte a nalijte do formy. Pečte 45 minut.