Slunečnice topinambur..tak se jmenuje správně, je nenáročná rostlina. Na zahradě udělá spoustu vysoké parády (dorůstá výšky až 1,5 m) a její hlízy jsou chutné, zdravé a mrazuvzdorné. Pokud to dovolí mráz, můžete si čerstvé topinambury vykopávat ze země celou zimu.
Topinambury by měli vyhledávat především DIABETICI. Hlízy totiž neobsahují škrob, ale inulin.
INULIN je oligo nebo polysacharid – jednoduše řečeno, dlouhý řetězec pospojovaných molekul fruktózy. Na rozdíl od samotné fruktózy však neposkytne žádnou energii, nýbrž se dostane do střev, kde působí jako rozpustná vláknina. Je zdrojem energie pro střevní bakterie a má tudíž prebiotický efekt. Potažmo má tedy pozitivní účinek na imunitní systém. Pro diabetiky je vhodný proto, že brání rychlému trávení sacharidů v tenkém střevě. Nezvyšuje tím pádem hladinu krevního cukru.
Krom toho disponují topinambury vitamíny skupiny A, B1, B2 a C. Z minerálů nejvíce obsahují draslík, železo a fosfor.
V lednici topinambury skladujte ZABALENÉ DO PAPÍRU ve spodní přihrádce, jinak se skladují ve sklepě stejně jako mrkev zastrčené do písku.
Salát z topinambur
Až pak budete mít chuť na čerstvý topinambur, nastrouhejte si jej. Chtěla jsem jej krájet na nudličky „julienne“, ale to jde těžko, topinambur je křehký a snadno se láme. Část jsem tedy nastrouhala a část nakrájela. Nastrouhané/nakrájené topinambury rychle promíchejte s citrónovou šťávou, ať neztratí svěží bílou barvu. Nakonec přidejte olivový olej a sůl. V jednoduchosti je síla.