Oblíbili jsme si tvarohový mazanec. Peču jej den předem, protože odpočinek přes noc mu náramně prospěje. Druhý den je mazanec krásně vláčný a nejlíp chutná s kouskem másla. Dá se upéct bezlepkově z pohankové mouky, ale tohle dílo rozhodně není bez cukru. Koho to netrápí, cukrově sladce pohladí duši a užije si vláčnost i proteinové benefity tvarohu.
Historie receptu sahá k pohádce o vánoční tvarohové štole od bývalé rozhlasové kolegyně Ivety. Nám doma to těsto tak chutná, že jsme jej adoptovali i na Velikonoce. Děj se vůle Boží, že jo 🙂
Tvarohový mazanec
Suroviny na 1 bochník:
- 350 g hladké mouky (ideálně špaldové jemně mleté, vyzkoušet můžete i pohankovou)
- 150 g rozpuštěného másla (ideálně od farmářovy krávy) + dalších asi 50 g na dokončení
- 100 g cukru tmavého třtinového (nehodí se melasový) + trocha moučkového cukru na dokončení, lze to ale i bez něj
- 6 vrchovatých lžiček kypřícího prášku z vinného kamene
- 250 g měkkého tvarohu (zase ideálně od farmářovy krávy)
- 2 vejce (slepic ze dvora)
- dle libosti (nebo vůbec) rozinky, mandlové plátky či jiné nasekané oříšky
Postup:
Mouku smíchejte s kypřícím práškem a prosejte do mísy. Přidejte cukr, vanilkový cukr, rozpuštěný tuk, vejce a tvaroh. Přísady dobře propracujte – rukou nebo mixérem.
Těsto dejte na pomoučený vál, přidejte rozinky, oříšky a ručně propracujte v hladké těsto.
Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia a šup tvarovat: na pomoučeném vále vyválejte obdélníkovou placku o síle asi 3 cm. Delší okraje složte proti sobě tak, aby se ve středu dotýkaly. Přehněte podélnou stranou ještě na polovinu.
Štolu položte na plech vyložený papírem na pečení a pro udržení tvaru kolem ní obtočte pruh alobalu. Posypte ji plátky mandlí nebo nasekanými oříšky a dejte péct do vyhřáté trouby.
Pečte při 180 stupních Celsia (160 stupních v horkovzdušné troubě) 35 až 45 minut. Po upečení štolu ihned potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem. Vyzkoušela jsem, že to jde i bez cukrového posypu, kdo ale rád sladké, moučku nahoře ocení.