Veskrze lokální vegan bourguignon se sušenými houbami z lesa kousek od našeho domu, s mrkví, cibulí a mraženým hráškem. Nic, co byste museli složitě kupovat.
Silná aromatická chuť svádí k doplnění lahvinkou červeného 🍷 . Ono víno ostatně tvoří i základ tohoto jídla. Kdo však alkoholu neholduje, naservíruje si výtečnou vodu, protože ta je neutrální a celý chuťový koncert na talíři si pak budeme moct plně vychutnat. Při vaření lze víno nahradit jablečným moštem.
Vegan bourguignon se sušenými houbami
Suroviny na 4 porce:
- 2 velké hrsti sušených hub (v sezóně použijte houby čerstvé)
- olivový olej
- 1 velká na proužky nakrájená žlutá cibule
- 3 mrkve nakrájené na kostky
- 1 nasekaný stroužek česneku
- 3 stonky nakrájeného řapíkatého celeru
- zalijte cca 200 ml dobrého červeného vína
- 200 ml vývaru nebo vody
- sáček mraženého hrášku
- 1 nakrájený kadeřávek (máte-li, není nutný)
- mletý kmín
- čerstvý nebo sušený tymián
- růžová himálajská sůl (ideální je ta s irským mechem, která pokrm lehce zahustí a nebudete potřebovat škrob)
- trocha bramborového škrobu (pokud nepoužijete sůl s irským mechem)
Postup:
Sušené houby namočte do vody vody tak akorát, aby hladina sahala nad houby. Používáte-li houby čerstvé, samozřejmě je nemusíte namáčet, jen pokrájet.
Na oleji orestujte na proužky nakrájenou cibuli, přidejte mrkve nakrájené na kostky, nasekaný stroužek česneku a nakrájený řapíkatý celer. Chvíli za častého míchání restujte.
Poté zalijte vínem, přidejte namočené houby i s vodou a dalších 200 ml vývaru nebo vody. Přidejte hrášek a nakrájený kadeřávek.
Teď přichází na řadu koření: mletý kmín a čerstvý tymián plus růžová himálajská sůl.
Zakryté duste do změknutí mrkve. Potom smíchejte trochu studené vody s tekutinou z hrnce a promíchejte s trochou bramborového škrobu (asi lžička až dvě). Nalijte do hrnce a nechte zhoustnout.
Dá se použít i mletý kořen kuzu nebo řasy jako třeba irský mech, jenže to už bychom nebyli na naše poměry tak lokální.
Ghí nie je vegan.
Ale inak pekný recept.
Nojo, díky za upozornění 🙂 opraveno.