Může za to dcerka. Chtěla marcipán a jsou z toho koule pro muže, co přijdou s pomlázkou. Naštěstí víme, kolik jich potřebujeme a naštěstí se zatím nesnědly.
Zavřela jsem je totiž do krabice s nápisem Nesahat! Neotvírat! Dočkaly se druhého dne a pak už bylo po nich. Čtrnáct dní přečkaly v lednici a teď přijde jejich den. Jsou poctivé a když jsme je s dcerou koulely, bylo těžké všechny nesníst. Radím uválet pár kusů jen tak pro sebe a ochutnat až poté, co je polijete čokoládou. Teprve pak jsou vážně božské.
Opravdový marcipán
prý patří mezi cukrovinky pamatující už 4 stol. před naším letopočtem. Tenkrát ale ještě neznali cukr, takže mleté mandle míchali s medem. PRAVÝ marcipán jen tak někde nekoupíte a vězte, že čím je podíl cukru v marcipánu nižší, tím je kvalitnější a samozřejmě dražší. Místo pravého marcipánu se celkem běžně používá marcipán FALEŠNÝ vyrobený ze sušeného mléka nebo dětské krupičky. Vy se ale přece nenecháte ošulit, takže na faleš teď a tady zapomeňte. Nemyslete ani na křiklavost průmyslových barev, které dětí jen dráždí a chcete-li marcipán barevný, zkuste na červenou variantu prášek z červené řepy, žlutou zajistí kurkuma a zelenou třeba mladý ječmen nebo spirulina.
Suroviny a postup na 10 koulí ping-pong velikosti:
- 150 g oloupaných mandlí, které pomelete najemno (klidně použijte mixér). Čím jemněji namleté, tím jemnější struktura marcipánu. Namleté mandle buď smícháte s moučkovým cukrem (nejlépe tím bez škrobu – čtěte složení) nebo raději s medem (množství dle uvážení – ochutnávejte) a ke směsi přidejte ještě lžičku mandlové esence (nebo zkuste vanilkovou esenci a funguje i docela obyčejná studená voda).
- Směs začněte rukama hníst. Hnětete do chvíle, kdy se utvoří kompaktní těsto. Možná budete muset přidat trošku tekutiny (esence, voda) navíc a pak ochutnejte.
- Z hmoty tvořte rukama koule a skládejte je na talíř, tác, mřížku nebo cokoliv rovného, čemu nebude vadit upatlání čokoládovou polevou.
- Připravte si kovovou misku nad vroucí vodu tak, aby se dno misky vody nedotýkalo. Nalámejte do ní hořkou čokoládu (nejlépe 70%) a přidejte pořádnou lžíci másla nebo kokosového oleje. Míchejte do rozpuštění a v polevě vykoupejte uválené marcipánové koule. Mně se v této fázi pracovalo skvěle s pinzetou, takže jsem si v čokoládě nemáchala ruce.
- Celé to nechte zchladnout a počkejte, až poleva ztvrdne. Může to trvat i půl dne, urychlit lze v lednici. Teprve pak ochutnejte.