Velikonoční perník

Velikonoční perník

Místo rádoby čokoládových vajec a zajíců vrazte koledníkům do ruky úhledný perník. Pytlík s tímto perníkem vypadá skvěle. Zaručuji, že napřesrok jej budou vyžadovat dvojnásob.

Pevná struktura s kořením v popředí

Nečekejte nadýchanou perníkovou buchtu, co se peče litá na plech. Tohle těsto sice taky rozprostřete po pečícím  papíře, ale už při míchání budete tušit, že o nadýchanost tu nepůjde. Připravte se na hutný, kořeněný moučník. S trochou kokosu, žitně usazený, kořeněním povznesený a čokoládou doladěný.

Velikonoční perník drží strukturu a je ideální jako JEDLÝ DÁREK rozkrájený na malé kousky umě vyskládaný v celofánu. Třeba právě na Velikonoce. A jinak je to pohoda na sváču klidně i do školy. Konec konců jej pak nemusíte ani polívat čokoládou, nám doma i taková verze chutná.

Velikonoční perník

na plech s vyšším okrajem o velikosti 24×34 cm (plus mínus dva centimetry)

Suroviny:

  • 400 g žitné celozrnné mouky
  • 100 g strouhaného kokosu (klidně použijte zbytek po výrobě kokosového mléka)
  • 500 ml mléka kravského, rýžového nebo kokosového
  • 150 g másla
  • 100 g olivového oleje (nebo řepkového)
  • 180 g panely nebo třtinového cukru s melasou (muscovado je super)
  • 2 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene
  • 4 zarovnané lžičky namletého perníkového koření (doma vyrobíte v mixéru: hřebíček, badyán, skořice a nové koření)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 200 g 70% hořké čokolády
  • asi 50 g kakaového másla nebo másla živočišného

Postup:

Troubu předehřejte na  150 stupňů.

Mléko lehce zahřejte (ne víc, než 50 stupňů) a rozpusťte v něm máslo a med. Přilijte olej a nechte zchládnout. Pak do směsi vmíchejte metlou vejce.

Ve druhé míse smíchejte mouku, kokos, kypřící prášek a perníkové koření. Přimíchejte cukr.
Do syké směsi přilijte tekutou a dobře promíchejte.

Plech s vyšším okrajem vyložte pečícím papírem a na něj rozpostřete těsto. Uhlaďte a pečte asi půl hodiny.

Mezitím nad parou rozpusťte čokoládu s kakaovým máslem. Až perník vytáhnete z trouby, nechte jej chvíli zchládnout a pak polijte čokoládovou polevou. Dejte ztuhnout do chladu a teprve potom krájejte.

Velikonoční perník